Två nya glassar från Ben & Jerry’s #blogg100
Idag satte vi båda barnen på en snowracer och satte kurs mot Hemmakväll. Som glassälskare i allmänhet, och Ben & Jerry’s-älskare i synnerhet, hade jag inte missat att Hemmakväll var först ut med fyra nya coreglassar från B&J’s. Ni vet coreglassarna som kom för något år sedan? Samma sköna B&J’s-koncept men med en kärna (core) av choklad, kola eller något annat gudomligt.
Idag köpte vi hem Peanut Butter Me Up och Blondie Brownie.
Peanut Butter Me Up
God glass men coren lovade hallonsylt men smakade mer som sliskig marmelad. Goda buttercups.
Betyg 2/5
____________
Blondie Brownie
Allt som man förväntar sig av B&J’s. En core värd namnet omringad av vanilj- och chokladglass med browniebitar. Boom! Kvällens vinnare men kändes inte som en direkt nyhet. Dock ny favorit framför andra glassbrownievarianter.
Betyg: 4/5
Follow @oskardahlbomDylan med söner och bröder #blogg100
Året var 2011 och plötsligt hände det. Några av mina största musikidoler stod där på samma scen. Det var under den 53:e amerikanska Grammisgalan som någon fick snilleblixten att sammanföra två uppstickare och en legendar. Jag kan se klippet om och om igen. Hur fantastiskt bra både Mumford & Sons och The Avett Brothers är på sina olika vis. Och hur glada och uppspelta de är av att få stå på samma scen som Bob Dylan. Och hur allt kulminerar i en riktig folk(musik)fest.
Nästa helg är det jag som står i publikhavet på Debaser Medis och tittar på The Avett Brothers. Gott mos.
Follow @oskardahlbomThe Beaning of Life #blogg100
Jag älskar min aeropress. Så mycket att jag vill trycka det på en t-shirt.
Finns nu att köpa hos Red Bubble!
Och en video för er som är intresserade av Aeropress.
Follow @oskardahlbom
Vegetariskt middagstips #blogg100
Idag lagade vi något gott och riktigt enkelt så jag tänkte att jag borde tipsa om det.
Börja med att kasta på lite moghrabiah och låt koka 20 minuter. Skär champinjoner och squash och stek i panna. Pressa ner två vitlöksklyftor och krydda med salt och peppar. Stek halloumi och gör en sallad med ruccola, bladspenat och körsbärstomater. Rör ihop en salladsdressing av dijonsenap, olivolja, balsamicoglaze, salt, peppar och vatten.
Smörig moghrabiah, salt halloumi, syrliga tomater, vitlökiga grönsaker och en fräsch sallad med dressing. Allt funkar väldigt väl tillsammans. Servera och njut!
Follow @oskardahlbomJag kallbrygger vidare #blogg100
Jag fortsätter mina experiment med kallbryggt kaffe. Fortfarande med kallt vatten och samma mängd kaffe och vatten. Jag justerar bryggtiden, smakar, justerar bryggtiden igen. Jag har övergått till Kränkus Kaffi nu för att närma mig företagets intressen lite mer. Just nu har jag ytterligare en omgång i kylen med lite kortare tid då förra försöket kändes aningen långbryggt. Jag återkommer med fler försök, om inte här så på Twitter. Till dess – just brew it.
Follow @oskardahlbomDjango Unchained #blogg100
Quentin Tarantino är en omogen man.
Det uttalandet bygger jag på hans filmer, cameos och flertalet av hans intervjuer utan att egentligen känna honom i verkligheten.
Det där barnsliga kan användas till filmskaparens fördel när det ska göras riktiga popcornsrullar. En inre röst som hela tiden påminner om vad man själv gillade som barn. Är det roligt är det bra. Om det händer något är det bra. Att sitta still och fundera är tråkigt. Lördagsgodis alla dagar i veckan. Åka trehjuling hela vägen till banken.
En del av mig gillar hur Tarantino, i sina senaste filmer, rör sig genom vår mörka historia och lustmördar nazister och rasister till höger och vänster. Det är lätta mål, javisst, men någonstans känns det skönt att någon går tillbaka och skriver om vissa delar av historien.
En annan del av mig tycker att han förenklar, skämtar bort och visar på ett slarvigt hantverk med många scener. Det där barnsliga hos regissören översätts i lika många barnsliga scener som inte för berättelsen framåt. Det resulterar i en Tarantino som gör film med mycket hjärta men inte lika mycket hjärna.
Men jag förlåter honom i nio fall av tio. Det är underhållande och han har pluggat sin filmhistoria även om det många gånger är lite väl mycket blanda och ge. Många scener hade behövt åtminstone en infallsvinkel till och han hade kunnat lagt några timmar till i klipprummet.
Annars är Django Unchained en spännande historia och rollbesättningen är prickfri. Jag hade kunnat titta och lyssna på enbart Christoph Waltz i 2,5 timmar. Här gör han en Terminator. En fantastisk rollprestation, men ondskefull, i Inglourious Basterds (Terminator 1) för att i Django vara lika elegant och vältalig men äntligen på rätt sida (Terminator 2) så att man får hålla på honom.
Mitt hjärta och den lilla pojken i mig blev underhållen, men min hjärna irrar runt och letar efter något klokt att vira sig runt. Tarantino kunde inte tillfredsställa alla delar av mig den här gången.
Han är en omogen man. Men jag förlåter honom och liftar hem på hans trehjuling.
Betyg: 7/10
Follow @oskardahlbomEget typsnitt #blogg100
Detta är inte första och sista gången jag skriver om typsnitt. Jag arbetar dagligen med olika skyltar, annonser och andra designprojekt som innefattar typsnitt. I början på varje år brukar jag välja ut några olika som jag låter stå i fokus i annonser och annan profilering vi gör på Kränku under året.
Det är alltid en jakt på nya, spännande typsnitt och smakar det så kostar det som regel. Det känns alltid skönt att köpa sig en läcker font för att sen veta att man får lov att använda den lite som man vill.
Nästa steg är att göra sitt eget typsnitt och då kan du använda det precis hur du vill.
För en tid sen började jag arbeta med iFontmaker och fastnade för det direkt. Enkelheten med appen och friheten med att sen välja bland egna typsnitt när man jobbar ger verkligen bränsle åt kreativiteten.
I mitt första #blogg100-inlägg länkar jag till typsnittet ovan och ett till. Det kommer troligen mer av den varan i framtiden. Håll utkik!
Follow @oskardahlbomKallbryggt kaffe – ett första test #blogg100
När vi besökte New York under hösten 2012 så var ett av stoppen på listan det mysiga kafferosteriet La Colombe på Lafayette Street i Soho. Vi fick med oss en flaska av deras Pure Black, ett kallbryggt kaffe. Hur gott som helst! Och efter det har jag varit fast och länge funderat på att testa att brygga en egen variant.
Så igår gjorde jag ett första test. Och c:a 12 timmar senare plockade jag i morse ut ett kallbryggt kaffe från kylen och filtrerade det i V60:n. Se videon nedan!
Jag brygger det direkt i min chemex. Mest eftersom jag tycker det är en så snygg och praktiskt behållare, men den är också perfekt att hälla ur och skaka runt drycken i. Tips!
Hur blev det då? Helt fantastiskt för ett första försök! Jag använde mig av Brors kaffe från Solde igen (eftersom jag har en STOR påse hemma). De etiopiska bönorna passade verkligen bra och det blev en söt och mild dryck utan någon direkt syrlighet och bitterhet. Den blev dock i svagaste laget så omgång två står redan och brygger i kylen och ska testas i morgon, 24 timmar senare. Samma recept men dubbelt så lång tid. Perfekt som referens inför vilket som blir den slutgiltiga bryggtiden. Jag gissar på något mittemellan, typ 16-18 timmar, men vi får se.
Det här är bara början! Häng med!
Follow @oskardahlbomVisbys färger #blogg100
När man vandrar runt i Visby går det inte att undgå alla vackra byggnader. Något som ofta slår mig är att det finns massor av hus med helt fantastiska färgkombinationer. På fotot ovan ser ni ett hus på fina Biskopsgatan.
För att plocka ut färgerna och dela med mig till er använder jag mig av appen myPANTONE som automatiskt lyfter ut fem färger från valfritt foto. Sen kan man trixa och fixa lite bland ALLA olika färger för att verkligen sätta rätt nyans.
Så, varsågoda – en Visbypalett!

Senaste kommentarer