0

The King’s Speech (2010)

The King's Speech (2010)

Om mitt filmprojekt överhuvudtaget ska fungera som någon slags minnesanteckningar så måste jag ju skriva något om varje film. Så vi sänker ribban lite, så att det hellre blir några ord än inga alls.

Jag såg detta kungahusepos för en tid sen och fastnade främst för den fantastiska berättelsen och de otroligt välspelade rollerna. Det är klassiskt hollywoodberättande med tydliga hinder som sätts upp från ruta ett och som sen ska övervinnas. Att det bygger på sanna händelser gör det hela ännu mer kittlande.

Just filmens inledande montage sätter tonen och presenterar både stilistiska och historiska element som väcker intresset. Sen bjuder regissören Tom Hooper på en jämn och hög nivå av filmberättande med fantastiskt foto och klippning. Men mycket vill ha mer och jag hade gärna sett mer drama och mindre komedi. Med det sagt älskade jag några av de småputtriga scenerna mellan Firth och Rush.

Någon frågade på Twitter om Colin Firth var i högform och jag stack ut hakan och svarade snabbt att han aldrig varit bättre. Nu har jag ju inte sett alla Firths alster men det här är något extra och jag kan inte minnas när han var så här bra senast. Allra helst eftersom vi inte är vana att se honom såhär. Det är ett ocharmigt, bajsnödigt och nervöst skådespeleri med en otroligt dämpad Firth. Kontrasten till färgsprakande medspelarna Helena Bonham Carter och Geoffery Rush hade kunnat vara monumental men även dessa två tyglas till perfektion.

Den största invändningen är att det känns lite förbisprunget. Några onödiga sidospår presenteras och tar upp tid men inte narrativ plats. När historien inte vet om den ska vara smal eller bred hamnar den i ett stelbent stammarlimbo och tappar fart och riktning.

Totalsumman är 3/4 storslagen film med en fantastisk inledning, några stapplande partier i mitten, men när det väl kommer till det sista talet sitter jag och hejar på som i den bästa av sportfilmer.

Betyg: 8/10

_________

Detta är en del av mitt filmprojekt 2011 och postat direkt från mobilen som en minnesanteckning. Inlägget kan komma att uppdateras med mer text, länkar och bilder vid ett senare tillfälle.

Här är övriga filmer jag sett 2011.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...