0

Les Misérables (2012) #blogg100

20130428-221914.jpg

Jag vet inte riktigt hur jag ska sammanfatta den här filmen. Jag tillhör den grupp som verkligen gillar föregångaren med Liam Neeson. Jag minns inte om den grupp blir hånad för det, eller om det gäller versionen med Gérard Depardieu? Hur som helst.

Tom Hooper sätter verkligen tonen direkt med en övermäktig scen där några av huvudpersonerna presenteras samtidigt som ett väldigt skepp halas upp på land. Det är storslagna scener och vi introduceras direkt till ett sångnummer. Det är bra att presentera filmens stora hake från början, det är en musikal. Men det är en musikal där varje sångnummer framförs utan att bryta karaktär eller scen. Det är unikt, och bra. Men det är ändå en musikal och varje sångnummer blir således ett hack i narrativt och trots stora sånginsatser, med skådespelarnas egna röster, så bryts ändå en del av magin. Men man kan absolut inte klandra en musikal för ett vara en musikal.

Det man kan klandra den för är speltiden och disponeringen av berättelsen. De inledande styckena hastas förbi till nackdel för utdragna bitar mot slutet. Men så är även förlagan, vill jag minnas, och jag tappade lite intresse även då.

Det är en vacker och välspelad film som inte riktigt griper tag. En handfull magiska scener men minst lika många intetsägande och utdragna.

Betyg: 6/10

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...