1

Searching for Sugar Man (2012) #blogg100

Searching for Sugar Man (2012) #blogg100

Året var 2000 och jag åkte till Roskildefestivalen för första gången. Vi hade lånat min brors blåa folkabuss. På bergsprängaren spelade vi kasettband med artister som skulle gästa festivalen. Min vän My hade ett band med en grupp på ena sidan och en artist på den andra. På ena sidan var det Gomez album Liquid Skin (Gomez spelade på festivalen) och på andra sidan var det Rodriguez med skivan Cold Facts. Väl hemma i Sverige igen, efter en omtumlande festival med fantastiskt musik, men också den hemska Pearl Jam-olyckan, snurrade det där bandet hela sommaren. Låtarna flöt ihop och mitt otränade öra kunde inte greppa när Gomez slutade och Rodriguez började. Idag, c:a 1000 genomlyssningar senare, har jag lite lättare att plocka ut låtarna.

Ett år senare gick jag ut gymnasiet och gjorde den där obligatoriska resan ut i världen. Jag och min vän Klas hamnade i Oceanien och när vi inte plöjde böcker på närmaste bibliotek, spelade basket, hängde på hostels eller woofade runt på Nya Zeeland så gick vi igenom hyllmeter efter hyllmeter i de lokala skivaffärerna. Jag hade med mig en portabel CD-spelare som min käraste ägodel och CD-skivorna tog snart upp större och större andel av packningen. Och någonstans på resan, kanske var det i Perth, kanske var det i Wellington, så snubblade jag över Rodriguez skiva Cold Facts. Jag lärde äntligen känna låtarna men precis som personerna i Malik Bendjellouls dokumentär så visste jag väldigt lite om Rodriguez som person.

Så här, över ett decennium senare, är låtarna som påhälsningar från gamla vänner från den tiden då jag blev myndig. Historien om Rodriguez låter jag dokumentären förtälja, jag blev personligen rätt tagen av händelserna men hade gärna sett en fastare berättarform. Stundtals bjuder den på ett prickfritt narrativ för att sedan slarva bort vissa nyckelscener. Och efter att vi kommit till något slags crescendo är det som att en sträng på gitarren går av och det sista stycket får improviseras ihop.

Så för att sammanfatta:
Jag älskar artisten.
Jag älskar livsberättelsen.
Jag gillar dokumentären.

Betyg: 7/10

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...