0

Mer topplistor åt folket

Jag känner av en minisuccé för insamlandet av topplistor i år. Hittills står tipsen på bra filmer och skivor som spön i backen och några av mina absoluta favoriter på Twitter och Facebook har tyckt till. Filmtopplistorna har tagit en stor ledning och är nästan dubbelt så många som musiktopplistorna i skrivandets stund.

Men det finns antagligen lika många topplistor som det finns människor, så sprid ordet och få folk att pusha för just sina guldklimpar från det gångna året!

Nätet svämmar fullständigt över av topplistor och jag kan verkligen inte titta mig mätt på dem. Det roligaste är att urskilja favoritgenren hos skribenten för varje lista och även hitta mönster bland vad som verkligen verkar vara årsbästa enligt de flesta. På listorna vi samlar här ser Inception helt ohotad ut inom film, och Beach House – Teen Dream ser stark ut bland skivorna.

Inom musik så hittar ni några årsbästalistor och nyårsförslag borta på eightdaysaweek.se. Bland annat @stroembergs topp 50 från 2010 är något att bita i.

Och inom film så har MovieZine postat två riktigt tunga listor borta hos sig, nämligen årsbästa från Roger Ebert samt IMDb-användarnas gemensamma betyg. In och kolla!

Daniel (@dafeld) Feldt, chefredaktör på MovieZine, tipsade också om deras filmkalender där man snabbt och enkelt kan kolla av vilka filmer som gick upp på svensk bio i år. Både han och Anna Thunman Sköld (@skoldmo) följde riktlinjen att bara välja filmer med svensk biopremiär detta år. Personligen lutar jag lite mer åt att välja bland alla filmer jag sett i år, som kom i år. Jag går lite på IMDb:s årsstämpel där, men det blir ändå lite gråzoner. Men jag ser listan lite mer som mina personliga filmtips och inte något heltäckande och blir man alltför anal blir det inte roligt.

Mina listor kommer inom kort, jag går igenom arkiven för tillfället och lyssnar igenom några av skivorna en sväng till innan jag bestämmer mig.

Ni som inte gjort det än – tyck till!

______

Min vän Nanna föreslog också, eftersom detta ändå kallas för Arkivet, att jag skulle länka till tidigare års topplistor. Självklart gör jag det! Det är bara inom musik dock och från två tidigare år men här hittar ni det:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...