1

Reklam vi (inte) minns


Warning: Illegal string offset 'wordbooker_share_button_post' in /home/odahlbom/public_html/oskardahlbom/blogg/wp-content/plugins/wordbooker/wordbooker.php on line 1778

Warning: Illegal string offset 'wordbooker_share_button_page' in /home/odahlbom/public_html/oskardahlbom/blogg/wp-content/plugins/wordbooker/wordbooker.php on line 1779

Warning: Illegal string offset 'wordbooker_like_button_post' in /home/odahlbom/public_html/oskardahlbom/blogg/wp-content/plugins/wordbooker/wordbooker.php on line 1922

Warning: Illegal string offset 'wordbooker_like_button_page' in /home/odahlbom/public_html/oskardahlbom/blogg/wp-content/plugins/wordbooker/wordbooker.php on line 1923

Warning: Illegal string offset 'wordbooker_like_button_post' in /home/odahlbom/public_html/oskardahlbom/blogg/wp-content/plugins/wordbooker/wordbooker.php on line 1847

Warning: Illegal string offset 'wordbooker_like_button_page' in /home/odahlbom/public_html/oskardahlbom/blogg/wp-content/plugins/wordbooker/wordbooker.php on line 1848

Jag är förkyld. Det genomsyrar hela min vardag och när jag ligger här och tänker dyker det upp en enda reklamfilm i min snoriga hjärna.

Ni vet alla vilken jag pratar om:

”Ni tjejer snackar om att föda barn, men ni skulle bara veta hur det känns när en kille är riktigt förkyld.”

Den raden gör mig arg. För även om reklamen är gjorde med ”glimten i ögat” så säger den ändå något. Och jag vet att det finns tusentals män där ute som drar på smilbanden och tänker att ”Jo, precis så är det!” och berättigar sin ynklighet som förkyld man. För även om man egentligen inte tror att det är exakt samma som att föda barn, så är det nog säkerligen många som går på att det i alla fall kommer någonstans i närheten. Och ännu fler som tror att en mans förkylning är värre än en kvinnas. Jag överreagerar säkert, men jag blir alltid lite förbannad när den där mannen med frotéhandduken på huvudet dyker upp i mitt minne.

Men det finns också ett annat problem med den här reklamfilmen. Jag minns inte vad den gör reklam för. Jag skulle gissa på nässpray. Nezeril kanske? Jag kan se filmen framför mig nästan ruta för ruta, men jag kan inte sätta fingret på exakt vad man ville säga.

Är det fortfarande bra reklam? Jag stör mig på budskapet och jag minns inte avsändaren. Är det fortfarande en fungerande reklamfilm? Jag skriver ju om den här. Jag minns den fortfarande väldigt väl efter så många år. Jag googlar ju t o m på den nu (men hittar inget relevant).

Var det en bra reklam då när den gick? Är det en bra reklam nu? Reklamen som vi nästan minns, den som ligger där i vårt bakhuvud, det är nog den som verkligen kan säga något om vår nutida historia och vad som format oss inom populärkulturen. Precis som den där scenen eller den där låten som du aldrig heller riktigt minns var den kommer ifrån.

Synd bara att budskapet är skit just i denna reklamfilm.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
  • josefin

    Spännande! Nu blev jag sugen på att diskutera lite :D

    Det är väl echinagard han gör reklam för? Det har jag för mig! Jag stör mig kanske lite, men inte alls lika mycket som du verkar göra på reklamen. Mycket reklam försöker väl provocera och detta är väl provokation om något! Vilket då får mig att tänka och sedan slå fast – Nej, jag håller inte med, killars förkylningar är varken värre än tjejers och går verkligen inte att jämföra med barnafödande :) Så jag tror nästan jag gillar denna reklam bättre, just för den får mig att tänka, än många andra som bara slänger ut att du ska använda detta tvättmedel för då försvinner alla fläckar/sura miner/bekymmer.

    En annan tanke med lite liknande reklamtema – Var det inte någon diskussion om Release me för ett tag sedan – att det inte var bra för Saab? (vilket i sig kanske är ironiskt..) att låten blev FÖR populär. En lagom fånig/bra/dålig låt associeras till märket/reklamen – en bra låt lyssnar folk på annars också – vilket inte får folk att tänka på reklamen?