0

Världen är inte svartvit, inte ens TV3:s nya logga

Vår värld är inte svartvit, det försöker jag leva efter. Och det är ytterst sällan som det går att dela in större frågor i  antingen det ena eller andra lägret. Det finns oftast tusentals gråtoner däremellan som går att lyfta fram och titta på. Ändå är det oftast de mest polariserade åsikterna som lyfts fram i debatter, analyser och recensioner. Det är de åsikterna som hörs mest eftersom de saknar nyanser och går att förkorta och framföra i slagord och rubriker.

Jag försöker tänka på detta när jag själv recenserar, analyserar, debatterar och kritiserar. Att, om möjligt, bara kritisera när det är befogat, och inte bara vara elak för sakens skull. Det är många som borde tänka så, många som borde följa duktiga Mattias Åkerbergs korståg för vänligare toner inom media i allmänhet och reklamen i synnerhet. Och han lever verkligen som han lär när han dagligen statuerar lysande exempel på sin blogg Please Copy Me. Oftast lämnar man sidan både klokare och gladare.

Med allt detta sagt så har jag mina funderingar angående TV3:s nya logga. Jag gillar den inte. Men vi lämnar det inte där, jag ska förklara varför jag inte gillar den. Den känns för enkel och för ogenomtänkt. Och det som gör att jag inte gillar den är antagligen för att den inte gör sig skyldig till något av de två påståendena. Det ligger antagligen massor av timmars arbete bakom den och den har säkert fått stå upp mot ett flertal andra förslag. Så varför blev det just denna? Räcker det med att den är annorlunda och sticker ut i TV-tablån? Och enkelhet är väl egentligen inget fel i sig, jag älskar minimalistisk konst och få och kraftfulla element inom design. Så varför gillar jag den inte?

Jag tycker mest det ser ut som man har tittat på de andra stora TV-kanalernas logotyper och gjort något annat. Kanske inget fel i det, men varför inte gå lite längre? En förklaring är tydligen att den ska fungera på flera olika plattformar, men det finns väl fler illustrationer som gör det än en siffra och ett streck? Nästan alla de andra stora svenska kanalerna har runda logotyper, så visst, varför inte bryta av mot mängden. Men fortfarande, hade man inte kunnat gå lite längre? Något som t ex hade fungerat 2009 är en textlogotyp istället för en siffra? Då hade man ju också kunnat skilja sig ännu mer från sin namne 3.

TV.TRE

Nej, kanske inte.

Ju mer jag funderar på det och ju mer får loggan får smälta, desto bättre fungerar den. Och idag har jag vilat ögonen på den på TV-skärmen under längre stunder också, samt sett hur resten av profilen arbetats in runt den. Och då ser det lite bättre ut. Men som sagt, den är varken tidlös eller så vansinnigt kreativ. Och som här ovanför och uppe i högra hörnet på TV-skärmen känns den fattig, hård och tråkig. Något som jag verkligen inte förknippar med TV3 som kanal. Och där satte jag kanske fingret på varför jag har problem med den, den lever inte upp till mina personliga förväntningar på en logotyp till en TV-kanal. I alla fall inte just denna TV-kanal.

För att sammanfatta: Jag tycker inte att den nya logotypen är speciellt snygg. Den känns som en hopplös vidareutveckling från det enkla till det nästan banalt förenklade. Det hade inte gått att göra något mindre med den, förutom om man hade skippat det där strecket. Så jag stör mig väl mest på att den är så avskalad att jag egentligen inte har någon direkt grafisk åsikt om den. Och det finns nästan ingen värre känsla än att inte ha någon åsikt alls.

Men loggan fungerar ju faktiskt bra på ett speciellt plan just nu, som något annat för TV3. Inte som något nytt, och inget jag skulle vilja bygga en kanalprofil på. Men fungerar den på ett plan har man ju gjort ett rätt. Och det är betydligt mycket mera än noll.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...