2

Juliga mandelfrikadeller

20131229-191419.jpg

Ett recept på världens godaste mandelfrikadeller cirkulerar runt på internet och dyker upp på olika bloggar då och då. Vi använder oss av ett recept från Coop och de har blivit ett återkommande inslag i vår matlagning.

Nu till jul ville Josefin göra en variant passande för årstiden och kryddade upp dessa små guldklimpar med kanel, kryddpeppar och… julmust! Himmelskt.

Ingredienser (för c:a 40 bollar)
100 g finmixad sötmandel
1,5 dl riven västerbottenost
1,5 dl ströbröd
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
0,5 tsk kryddpeppar
En nypa kanel
3 ägg
2 msk julmust

Att koka i:
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar

Gör så här
Blanda samtliga ingredienser och forma små bollar: 1 rågad tesked per boll – de sväller vid kokningen.

Koka upp vatten med buljongtärningarna. Låt bollarna sjuda i buljongen i 6-7 minuter. De flyter upp till utan och sväller när de är klara. Ta upp bollarna och låt rinna av. Stek dem gyllene i smör eller olja i 2-3 minuter. Ett tips är att skvätta i lite soja vid stekning för färgens skull.

Uppmärksamma matlagare ser att löken är bortplockad från Coop:s recept och att Josefin byter ut två matskedar vatten mot julmust.

Lycka till!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
  • http://www.helalf.se/ Helen Alfvegren

    Jag lovade ju att återkomma med en vegansk variant! Osten kan enkelt bytas ut mot Jeezlys supergoda variant (från Astrid & aporna) och äggen byter du ut mot 2-3 matskedar sojamjöl. (Tillsätt ev lite extra vatten och kanske även en gnutta bakpulver.) Konsistensen kommer inte bli prick samma men varken kor eller kycklingar dör så alla vinner i det långa loppet!

    Det här receptet mår även bra av lite tofu! Jag ska nog testa med den hasselnötstofun jag har hemma i morgon, tror du inte det blir bra? Har en massa julnötter hemma som behöver knäckas! Återkommer på Instagram!

    • http://www.helalf.se/ Helen Alfvegren

      Glöm det där med tofu, det fuckade upp bollarna totalt! Gick inte att koka, skulle bara ha stekt, jaja!