1

Jag älskar topplistor

Jag gillar varken snö eller kyla. Jag har ingen vintergarderob och jag är en sommarperson. Samtliga påståenden är sanna, men på senare år har jag ändå kommit att uppskatta vintern, december och årsslutet mer och mer. Och det är inte den barnsliga förtjusningen över snö, tomtar och julklappar från unga år som har kommit tillbaka. Nej, på äldre dar har denna istället ersatts av en annan typ av tillfredsställelse årsbästalistorna.

Jag kan inte få nog av dem. Det spelar nästan ingen roll vem det är som listar sina favoriter inom musik, film, TV eller vad-som-helst från det gångna året. Jag går igång direkt och läser, lyssnar, kollar upp och inspireras. Just tanken att man ska sammanställa årets bästa inom en viss genre kräver eftertanke och insikt. Och det är egentligen inte rangordningen som är det centrala, även om förstaplatsen bör sticka ut lite, utan det är snarare vilka tio (om det är topp 10 det rör sig om) som man väljer att belysa.

Och nu börjar det bli dags igen. Året är snart slut och jag har personligen filat på mina topplistor för musik och film ett bra tag redan. Men nu är det ju november 2009 också. Vilket innebär att vi  inte bara närmar oss ett vanligt årsslut detta år, utan även ett slut på decenniet 2000-2009. Detta decennium, även kallat 00-talet, har bjudit på så hemskt mycket bra inom alla ovannämnda genrer att enbart tanken på att sammanställa en lista över det bästa de senaste tio år är hisnande.

På många ställen har nedräkningen för 00-talets bästa redan börjat. MovieZine räknar ner de 100 bästa filmerna och Nollnollfilm.se samlar topplistor från ”Sveriges främsta skådespelare, regissörer, journalister och bloggare”. Nollnolltalet.se räknar ner decenniets 100 bästa låtar och där kan man även posta sin egen lista.

Men tio år är en lång tid. Jag kommer ha gått från att vara 17 år till att fylla 27 innan året är slut. Det kan man verkligen definiera som åren då jag växte upp och blev vuxen. Så vad har format mig? Vilka filmer och vilken musik har fungerat som musikvideor och soundtrack till mitt liv. Det är onekligen en stor uppgift att fastslå det.

Tidigare har jag börjat jobba på det nästan omöjliga – en topp 100-lista av mina favoritfilmer någonsin, men det är ju ett livsprojekt där jag lägger till och drar ifrån hela tiden. Och jag har, i ärlighetens namn, inte kommit särskilt långt på den listan ännu. Men jag hoppas att filmlistan från 00-talet ska locka mig att fundera lite mer, och jag ska ju börja med att plocka ut de första filmerna till den listan från topp 100-listan mellan 2000-2009.

Inom film kommer jag kanske hålla mig till topp 20, men inom musik har jag redan börjat samla de 100 bästa låtarna. Precis som så många andra samlar jag listan i Spotify och så fort den ser någorlunda vettig ut kommer jag dela med mig av den här. Tyvärr så har ju Spotify fortfarande en hel del luckor från musikhistorien att fylla i, och att varken Bob Dylan eller At the Drive-In finns representerade kommer resultera i att min lista inte speglar den verklighet jag levde i under 2000-talet lika bra. Men så är det säkert för alla, och det är ändå mycket roligare och enklare att skapa listan i Spotify och dela med sig av den sen. Jag lade först en grund med absolut favoriter som jag kom på på rak arm, och just nu går jag igenom Spotifys arkiv genom att göra sökningar year:2000, year:2001 osv… Det fungerar över förväntan och jag har redan fyllt på med några låtar som jag helt hade glömt bort. I skrivandets stund har jag 89 riktigt bra låter. Men det kommer bli fler, och jag kommer vara tvungen att vara hård och rensa ut en hel del.

Nej, nu ska jag grotta ner mig i film- och musikarkiven igen, jag återkommer när listorna börjar bli klara.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...